Boek “Stijn”

June 22nd, 2013

Op 6 juni 2013 werd in het Prinsenhof te Hove de herdruk van het boek “Stijn” voorgesteld aan de pers en aan de zorgsector.

Stijn Robberecht overleed op 29 januari 2006 aan de gevolgen van de zeldzame ziekte van Hallervorden-Spatz. Hij was toen twaalf jaar. Hilde Ruttens, zijn moeder, heeft de strijd van Stijn tegen deze vreselijke ziekte neergeschreven in een boek. Stijn kwam de laatste jaren naar BLO en MPI Ritmica waar hij ondanks zijn ziekte nog 5 gelukkige jaren beleefde.

Het boek roept veel vragen op over de medische wereld en de kennis van ‘weesziekten maar toont vooral op universele manier aan hoe belangrijk samenwerking en onderlinge communicatie tussen ouders en professionelen van de zorgsector en de medische sector is.
Het toont dit niet alleen aan; als je het boek gelezen hebt, beschouw je dit als een vanzelfsprekendheid. Door dit boek te lezen ervaar je hoe belangrijk het is om naar ouders te luisteren; hoe belangrijk het is om hen als partners te zien. Het toont aan hoe hulpverleners en ouders wederzijds ondersteuning kunnen vinden bij elkaar en hoe primordiaal goede communicatie tussen de verschillende betrokken diensten is.

“Kind-verloren voel ik mij van kop tot teen. Iemand die zijn ouders verliest, is wees. Iemand die zijn partner verliest, is weduwe of weduwnaar. Wat word je als je je kind verliest? Er bestaat geen woord voor. Maar kan één woord uitdrukken hoeveel pijn het doet om zonder je kind verder te moeten leven?”
Zo vat Hilde Ruttens haar gevoelens samen nadat haar twaalfjarige zoon Stijn overleed aan de vreselijke gevolgen van de zeldzame ziekte van Hallervorden-Spatz of het NBIA-syndroom. NBIA staat voor neuro brain iron accumulation. De aandoening zorgt voor een ijzeropstapeling in de hersenen, waardoor verkeerde signalen naar de zenuwbanen vertrekken. Na verloop van tijd veroorzaakt dat een uitvallen van de mogelijkheid tot stappen, grijpen, praten, slikken, …

Hilde zet zich in als vrijwilligster voor de kinderen en volwassenen van de Ritmica-groep.
Met steun en medewerking van de Provincie Antwerpen is er een herdruk van het boek, gericht op de zorgsector, een losmaker voor gesprekken en debatten over het belang van communicatie binnen de sector.

Wil je het boek bestellen?
Graag een mailtje naar info@thuishaven-ritmica.be of telefonisch: 03 460 38 40
Of kom even binnen bij Thuishaven en vraag naar de administratie (tijdens de kantooruren) op ons adres De Stappe 37 te Mortsel.
Prijs € 12 (+verzendingskosten)

Terug
Share on Twitter