Gezonde en evenwichtige voeding die voldoende energie en voedingsstoffen aanbrengt is cruciaal voor de ontwikkeling van uw kind. Daarom kiezen wij er op MFC Ritmica voor om het dagmenu op te stellen vanuit twee uitgangspunten:
- Gezonde voeding: wij baseren ons op de voedingsdriehoek (gezondleven.be).
- Eetgedrag: Wij letten erop dat uw kind gevarieerd leert eten door ingrediënten voldoende te herhalen en het proeven zo te stimuleren. Daarnaast hebben we aandacht voor een positieve sfeer tijdens de eetsituatie.
Wat is gezond voor een kind?
We stellen een maaltijd op waarbij groenten, fruit, graanproducten, aardappelen, melkproducten, vlees, vis en eieren voldoende terugkomen, omdat kinderen hier de belangrijkste voedingsstoffen uithalen om op een gezonde manier energie te verzamelen voor hun dag. Bewerkte voedingsmiddelen zoals bereide vleeswaren, frisdrank, snoep en gebak trachten we te beperken. Zij leveren meestal veel energie, maar weinig of geen voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Een teveel aan suiker neemt ook de honger weg voor andere voedingsmiddelen. Tijdens kookmomenten en kinderfeestjes kan het wel gebeuren dat er eens gesnoept wordt.
Onze koks maken gebruik van een steamer, kiezen vooral voor volkoren producten en maken dagelijks soep van verse groenten. Daarnaast bieden zij 4x/week een stukje fruit of groente aan als 10-uurtje en 1x een boterham met kaas.
Ook het drinken van voldoende water hoort bij een evenwichtig eetpatroon. Hier hebben we aandacht voor.
Hoe kan een kind leren eten?
Proeven blijft zeer belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat een kind pas écht iets ‘niet lekker’ kan vinden na ongeveer tien keer proeven. Daarom is het menu opgesteld voor vier weken en zal dit menu elke maand herhaald worden. We werken zoveel mogelijk met seizoensgroenten waardoor die mogelijks vaker aan bod komen in die maand. Daarnaast hebben we ook aandacht voor een aangenaam tafelmoment dat ook een leermoment kan zijn (bv houding aan tafel, bestekhantering,…)
Soms gebeurt het dat er bepaalde voedingswaren niet geleverd kunnen worden, waardoor een menu de dag zelf nog verandert. Om een kind voldoende voorspelbaarheid en duidelijkheid te kunnen bieden, zullen we in het maandmenu spreken over ‘soep’ en ‘seizoensgroenten’. De dag zelf laten we de kinderen weten welke soep en welke groenten aangeboden worden.
Wat kan een kind nog nodig hebben?
Individuele diëten (zoals bij specifieke eetproblemen, medische of motorische moeilijkheden) worden in overleg opgemaakt en/of verdergezet. Daarnaast wordt op Ritmica halal vlees geleverd door onze leverancier.